Pressemelding

I forbindelse med 100-års jubileet for Oslo kommunale skolehager arrangerer Oslo Museum en markering i museumshagen 12. juni kl. 12. VELKOMMEN!

 

Skolehagen – 100 år med levende læring

 

Markering fredag 12. juni, kl 12.00

 

|I  2009 er det 100 år siden den første offisielle kommunale skolehagen ble etablert på Geitmyra i Oslo. Siden oppstarten har det vokst frem skolehager i hele Oslo, og i dag er det nærmere 30 skolehager som benyttes av rundt  40 skoler i byen. Bildet viser to gutter som har høstet kålhoder på Geitmyra høsten 1955.

Foto: P.A. Røstad©Oslo Museum

 

Skolehagen er en unik erfarings- og opplevelsesarena der elever lærer om samspillet i naturen på en praktisk og jordnær måte. Skolehagen er ikke minst viktig for at nye generasjoner av barn skal få et forhold til hvordan maten blir til.

 

I løpet av de siste tyve årene er antallet skolehager i byen halvert, og flere steder trues skolehager av nedbygging.

 

I anledning 100-års jubileet ønsker Bymuseet å rette søkelyset mot skolehagenes historiske betydning og deres potensiale som en læringsarena for fremtiden. Vi har gravd opp en liten del av plenen foran museet til vår skolehage i miniatyr. Ingrid Schulerud, statsministerens ektefelle, anført av gruppe skoleelever fra Skøyen skole vil plante et lite demonstrasjonsbed i museumshagen.

 

Leder for Oslo kommunale skolehager, Tore Faller, vil fortelle om skolehagenes utvikling gjennom tidene, mens avd. direktør i Helsedirektoratet, Arnhild Haga Rimestad og matskribent og kokk Andreas Viestad vil si noen ord om jord, mat og mennesker og helsebringende skolehager.

 

Markeringen er et samarbeid mellom Oslo Kommunale Skolehager, Helsedirektoratet og Oslo Museum. Takk til Det Norske Hageselskap, Akershus Bondelag, Oslo og Omegn Økologiske Hagebrukslag, Aker Sogneselskap og Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.